Европа

Германия на път да разреши „Genusscannabis“

От Euronews България Euronews България
Cannabis Canva Pixabay Снимка: Canva

Министърът на здравеопазването на Германия разкри в сряда планове за декриминализация на притежанието на до 30 грама канабис и разрешаване на продажбата на веществото на възрастни за развлекателни цели.

Остава въпросителна дали планът, одобрен от кабинета, ще бъде осъществен, защото правителството първо иска да се увери, че той е съвместим със законодателството на Европейския съюз, съобщава Euronews.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че ще продължи със законодателство само ако получи зелена светлина от ЕС.

Планът призовава за продажба на канабис на възрастни в лицензирани пунктове, а целта е борба с черния пазар, каза Лаутербах. Той добави, че правителството възнамерява да регулира строго пазара.

„Производството, доставката и разпространението на канабис за развлечение ще бъдат разрешени в рамките на лицензирана и контролирана от правителството рамка“, стои в ключовите разпоредби, предава Tagesschau. Промените предвиждат да няма горна граница за съдържанието на THC за продажба на канабис на хора над 21 години, но такава мярка се обмисля за по-младите консуматори.

Легализирането на контролираните продажби на канабис е една от поредицата реформи, очертани в коалиционното споразумение от миналата година между трите социално-либерални партии, които съставляват правителството на канцлера Олаф Шолц.

Управляващите в Германия заявиха, че планът ще гарантира контрол на качеството, а „социалните ефекти“ от новото законодателство ще бъдат разгледани след четири години.

Като част от плановете си за либерализиране правителството премахна от наказателния кодекс на Германия и забраната лекарите да „рекламират“ услуги за аборт. 

Правителството също така иска да отмени 40-годишно законодателство, което изисква транссексуалните хора да получат оценка от психолог и съдебно решение, преди официално да сменят пола си. Изискването трябва да бъде отменено с нов „закон за самоопределение“.