Euronews Primetime

Павел Хаджиев, Чикаго: Решението на Байдън за марихуаната изненада цялата страна

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Решението на президента не беше предварително обявено и беше изненада за цялата страна. Реакциите не закъсняха. Защитниците на канабиса аплодираха действията на Байдън, докато по-консервативните групи и щати се обявиха против заповедта.“ Това обяви от Чикаго журналистът Павел Хаджиев в ефира на Euronews Bulgaria относно решението на президента на САЩ да помилва американците, осъдени за притежание на марихуана.

„Борсата също реагира мигновено – компаниите за отглеждане и производство на продукти от канабис вдигнаха значително цената на акциите си“, добави Хаджиев.

 

Ето какво още каза той:

Над 6500 души се събудиха тази сутрин като свободни хора, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че отменя техните присъди за притежание на малки количества марихуана. Така той направи една много голяма стъпка към изпълнението на едно от основните си предизборни обещания – декриминализирането на канабиса.

В специално обръщение той заяви, че попадането в затвора за малки дози преобръща животи, особено при цветнокожите, а вече във все повече щати това не се счита за престъпление. Байдън призова губернаторите да последват примера му и да помилват осъдените за притежание на марихуана и на щатско ниво.

В момента употребата на марихуана за развлечение е законна в 19 щата и столицата Вашингтон, а ползването ѝ за медицински нужди е позволено в 37 щата. Дали обаче тези действия на Байдън ще му донесат позитиви, предстои да разберем. А през ноември, когато са междинните избори за Конгрес, те са считани за барометър на одобрението към президента и управляващата партия.