Добро Утро, Европа

Опит за правителство: Ще успеят ли партиите в 48-ото НС да постигнат съгласие?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Правителство на малцинството е възможен вариант във формата „ГЕРБ-СДС и ДПС“. Това заяви политологът Милен Любенов. Според колегата му Румяна Коларова при сформирането на кабинет е важно дали ще има консенсус при разпределението на председателските позиции в парламентарните комисии. В студиото на Euronews Bulgaria анализаторите коментираха още промяната на вота при евентуално връщане на хартиените бюлетини.

Всички неуспешни народни събрания започват с това, че опозицията е изключвана от председателство на ключови парламентарни позиции, смята политологът Румяна Коларова.

 

Това би показало доколко има база за консенсус в Народното събрание. Предполагам, че всичките ще имат по две важното е и кои комисии ще се разпределят.

Румяна Коларова, политолог

Правителство на малцинството е възможно, но в удобен момент опозицията може да го свали, отбеляза политологът Милен Любенов.

 

Правителство на малцинството е възможен вариант във формата ГЕРБ-СДС, ДПС. И трите партии дадоха заявки, че искат да се сформира правителство. Общо правят 115. С подкрепа и от други партии е възможно да се сформира.

Милен Любенов, политолог

Връщането на хартиените бюлетини няма да бъде в полза на избирателната активност, каза още Любенов.

 

Не можем да очакваме кой знае каква промяна и ръст на избирателната активност, заради това, че ще се гласува с бюлетини. Ако някой си прави сметката, че това ще повиши резултата, напротив това ще повиши манипулацията и ще доведе до нови невалидни бюлетини.

Милен Любенов, политолог

Според  Коларова трябва да има преброителни центрове и това ще реши проблема с невалидните бюлетини. По думите й има избиратели, които не могат да гласуват с машини и вота би се променил, ако се върнат хартиените бюлетини.

 

Има обем от няколкостотин хиляди избиратели, които не отиват да гласуват, заради машините. Има изследване как новите технологии дискриминират определени избиратели, това са консервативни избиратели. Те или са с ниско образование или са прекалено възрастни.

Румяна Коларова, политолог

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.

Целия разговор вижте във видеото.