Euronews Primetime

Милена Бордън, политолог: За британците Риши Сунак е нова любов, нова надежда

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Той има някаква своя собствена т.нар. балансирана икономическа политика, в която обаче не е ясно как ще се постигне балансът между увеличаване на данъците и растежа на икономиката, без да се засягат прекалено много обществените служби и държавни харчове. Сунак е много уверен в своя план, за който самият той предупреди, че е свързан с вземането на тежки решения, т.е. той не казва, че това ще се постигне лесно. Всички очакват, че ще има вдигане на данъците и орязване на държавните субсидии.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria политологът и български журналист Милена Бордън.

Може би най-големият въпрос който стои пред него е това дали ще успее да обедини партията. Предстои да видим кои ще бъдат неговите назначения – кой остава и кой си отива. Най-вероятно тези, които свалиха Лиз Тръс, все пак ще бъдат някак си успокоени от Риши Сунак. Те са известни като хиени консерватори, но в същото време съзнават, че единството в партията е от много голямо значение за оцеляването им.

Бордън коментира прощалните думи на Тръс като смели и достойни и отбеляза, че тя е била принудена да напусне поста си буквално за 40 дни.

„Тя е твърда жена, показала го е най-вече като външен министър. Сигурна съм, че е обидена в някакъв смисъл, но по английски трябва да стисне зъби и да пожелае на Риши Сунак успех“, изтъкна българската журналистка.

Тя изключи вариант за скорошни предсрочни избори във Великобритания, освен ако самият нов премиер Риши Сунак не ги предизвика.

Целия разговор вижте във видеото.