Европа

Риши Сунак: Най-младият премиер на Великобритания от 200 години и първият с азиатски корени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Риши Сунак получи одобрението на мнозинството депутати от Консервативната партия и стана неин лидер и премиер на Обединеното кралство. Той трябва да встъпи в длъжност във вторник, след като крал Чарлз III го помоли да състави правителство.

Новият британски министър-председател Риши Сунак е първият от азиатски произход. Той е син на индийски имигранти, пристигнали в Обединеното кралство от доколониална Кения и Танзания. На 42 години Сунак е и най-младият премиер от повече от два века. Родителите му се установяват в Саутхемптън, където баща му работи като лекар, а майка му ръководи аптека.

Влиза в политиката през 2015 г и само за пет години изминава пътя от обикновен депутат до министър на финансите. По време на пандемията от COVID той похарчи милиарди паунди, за да помага на гражданите и бизнеса, което му донесе солидно одобрение.

През юли Риши Сунак подаде оставка, твърдейки, че не може да понесе тежестта на скандалите, свързани с премиера Борис Джонсън.

Сунак обеща да служи на страната с почтеност и смирение, добавяйки, че ще работи „денонощно“ в служба на британския народ.

За мен е чест да получа подкрепата на моите колеги от парламента и да бъда избран за лидер на Консервативната партия. Най-голямата привилегия в живота ми е да мога да служа на партията, която обичам, и на страната, на която дължа толкова много. Обединеното кралство е велика страна, но без съмнение сме изправени пред дълбоко икономическо предизвикателство. Сега се нуждаем от стабилност и единство и ще превърна в свой основен приоритет обединението на партията и страната ни, защото това е единственият начин да преодолеем предизвикателствата, пред които сме изправени, и да изградим по-добро, по-проспериращо бъдеще за нашите деца и внуци.

Риши Сунак, избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания 

През лятото Сунак води кампания за лидерството на Консервативната партия, но загуби от Лиз Тръс, която обеща намаляване на данъците.

Реакцията на пазарите на икономическите планове доведе до срив на паунда, последван скоро от оставката на самата Тръс като премиер.