Икономика

Икономист: Инвестициите в основен капитал намаляха с 8%

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Нормално е да се правят корекции в статистическите данни. Особено като сравняваме данните с 2020 г., когато бяхме позатворени леко. Със следващата 2021-а, бяха две особени години и е нормално да имаме особености със статистическите данни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Васил Караиванов.

Брутният вътрешен продукт показва какво е произведено, а не консумирано. Това, което се вижда е, че секторът на търговията и транспортът растат. Приятна изненада е, че селското стопанство е нараснало с 30%. Това, че то е под 2% от БВП е добра новина, защото означава, че се приближаваме към развитите икономики.

 

От гледна точка на потреблението има нещо много притеснително. Това са инвестициите във фиксиран капитал – сгради, машини, технологии. Това е отчетено като нарастване на инвестициите, но всъщност инвестициите в основен капитал, който има дългосрочен ефект, намаляват с над 8%.

Заложено е за тази година да намалеят с още 4%. Този проблем идва още от бюджета за тази година, който предвижда, че основната инвестиционна дейност ще е на държавата. А не е сигурно дали държавата ще може да получи финансиране, т.е. дали ще може да продаде държавните ценни книжа и да получи пари на заем.

Вижте цялото интервю във видеото.