Свят

Талибаните с наказания за водещи без бурка

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 23 085746 Протест в Кабул против задължителните бурки. Снимка: AP

Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август миналата година, заявиха, че са започнали да налагат спазването на разпоредба, изискваща всички жени, които водят телевизионни предавания, да си покриват лицето, докато са в ефир.  

Заповедта беше оповестена в четвъртък, но първоначално само няколко медии се съобразиха с нея. От неделя обаче повечето телевизионни водещи жени се появиха на екран с покрито лице, след като министерството на добродетелите започна да налага спазването ѝ.

 

Преди указа на талибанското правителство ние спазвахме носенето на забрадка, както на екрана, така и извън него, защото това е едно от нашите ислямски задължения. Но този вид хиджаб, който покрива лицето и носенето на маска за покриване на лицето нямат ислямско оправдание и не са в нашата култура. Това е просто една външна култура, която ни се налага и ни принуждава да носим маска, а това може да ни създаде проблем при представянето на нашите програми.

Соня Ниази, телевизионна водеща

Тази политика е "окончателна и не подлежи на обсъждане", каза лаконично министерството на информацията и културата.

По време на предишното си управление в Афганистан между 1996 и 2001 г. талибаните наложиха непоносими ограничения на жените, като искаха от тях да носят бурка, покриваща цялото тяло, и им отнеха достъпа до обществен живот и образование. След като ислямисткото движение отново взе властта, първоначално изглеждаше, че донякъде е смекчило позициите си, тъй като не обяви никакви правила за облеклото на жените. През последните седмици талибаните обаче направиха рязък и твърд завой, с което превърнаха в реалност най-големите страхове на правозащитниците.

По-рано този месец талибаните наредиха всички жени да носят на публичните места облекло, което да покрива цялото им тяло така, че да се виждат само очите им. В заповедта се казва, че жените може да излизат от дома си само при необходимост и че техните роднини от мъжки пол ще бъдат наказвани в случай на нарушения, включително със затвор. Освен това талибанските власти забраниха на момичетата да ходят на училище след шести клас, с което нарушиха първоначалното си обещание, че момичета на всякаква възраст ще имат достъп до образование.