Европа

Мелони: Италианското правителство ще е проевропейско

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новото италианско правителство ще бъде пронатовско и проевропейско, заяви Джорджа Мелони, която трябва да получи мандат от президента Маратела в петък. Повод за изказването й бяха изтекли записи на нейния коалиционен партньор Силвио Берлускони от „Форца Италия“ за подновени връзки с руския президент Владимир Путин.

 

В сряда офисът на президента обяви, че консултациите с политическите партии за формиране на ново правителство ще бъдат в четвъртък и петък. Според конституцията президентът трябва да се консултира с всички основни политически лидери, преди да покани победителите на изборите да формират кабинет, в случая дясноцентристката коалиция, водена от Джорджа Мелони. И ако всичко се развие по план, новият кабинет може да положи клетва в интервала между събота и понеделник. Но шансовете десният блок да влезе единен в консултациите намаляха след задочния спор между Джорджа Мелони и Силвио Берлускони заради неговата подкрепа за руския президент Владимир Путин. Мелони заяви, че всеки, който подкрепя такава позиция, няма място в правителството ѝ.

Джорджа Орланди, кореспондент на Euronews в Рим

86-годишният Берлускони е дългогодишен приятел на Путин, а записът с изказването му изтече след поредица подобни изявления от негова страна през последните месеци, в които той подкрепи линията на Москва по отношение на инвазията в Украйна и критикува отговора на Запада.

Джорджа Мелони многократно обеща да подкрепя Украйна и западните санкции срещу Русия.