Европа

Жегите в Испания чупят 100-годишен рекорд

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Spain Испанци се разхлаждат с бира във фонтан. Снимка: АР

Рекордна жега в Испания. Температурите в страната надхвърлиха 40 градуса и достигнаха много над средните за сезона. Безпрецедентна гореща вълна удари Испания и превръща месец май в най-горещия за века.

В някои райони температурите вече достигнаха 44 градуса. Гореща, суха въздушна маса, носеща прах от Северна Африка, причини повишаване на температурите с до 15 градуса над средното ниво.

Над две хиляди души годишно умират поради прекомерната жега в страната. Според учени в световен мащаб горещите вълни могат да станат много по-чести и интензивни заради кризата с климата.

 

Климатът на Северна Африка постепенно се придвижва към южните части на Европа. Очакват се по-дълги и интензивни периоди на суша и доста по-високи температури. Ще дам пример с град Ла Коруня, който се намира в северна Испания. Летата там са сравнително прохладни, но се очаква климатът да се доближава все повече до този в мароканския град Казабланка.

Учен от испанската метеорологична агенция

Испанското правителство издаде предупреждение за екстремни горещини в няколко района на страна. Властите съветват хората да пият много вода, да ограничат физическата активност и да останат на по-хладни места.