Свят

Торнадо уби човек в Германия, буря взе 4 жертви в Канада

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Торнадо

Един човек е загинал, а близо 60 бяха ранени, вследствие на бури в Германия. Особено тежко засегната е западната провинция Северен Рейн - Вестфалия. Мощни бури в Канада пък причиниха смъртта на четирима души и оставиха близо 900 хиляди домакинства без ток, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Торнадото в Германия, което връхлетя град Падерборн, рани 43-ма души, 10 от които – сериозно. 30-ина човека са получили медицинска помощ в болница, като една жена е с опасност за живота. Властите заявиха, че стихията е отнесла покриви, повалила дървета и разпръснала отломки на километри разстояние.

 

Къщи са разрушени, много коли също, нанесени са щети на автокъщи. Току-що минах, наистина преди 20 минути светът си беше съвсем наред. Там нямаше нищо. Само валеше. Но вятърът, който се изви след това... гледали сме такива неща само от Съединените щати, по телевизията. 

Анна Леглер, жител на Падерборн 

38-годишен мъж загинал, когато слязъл в наводнено мазе в град Кобленц, в югозападната провинция Райнланд-Пфалц. Той бил ударен от ток. Мощни въздушни вихри връхлетяха още два града в Северен Рейн - Вестфалия - Липщат и Лютмарзен. В Липщат също са нанесени сериозни щети, но няма пострадали хора, съобщи полицейски говорител. Няколко други части на Германия също бяха засегнати от силни бури.

В югозападната провинция Бавария, 14 души, сред които няколко деца, пострадаха при срутването на дървена хижа. 

Метеоролози обясняват, че мощните бури са резултат от смесването на топли въздушни маси от юг, по-конкретно от Испания и Франция, от една страна, и на студени от север.

Полицията в централната канадска провинция Онтарио пък съобщи за трима загинали и няколко ранени. Две от жертвите са били ударени от падащи дървета. Подробности за смъртта на третия загинал не бяха дадени. Една жена се е удавила при преобръщането на корабче в река, разделяща канадската столица Отава от нейното предградие Гатино, в провинция Квебек, с което жертвите стават четири. По данни от снощи без електроснабдяване са били близо 900 хиляди домакинства в Източна Канада – около 340 хиляди в Онтарио и почти 535 хиляди в Квебек.