Euronews Primetime

Евродепутати са недоволни от предложенията за справяне с енергийната криза

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След като Урсула фон дер Лайен обяви предложенията за справяне с енергийната криза, мнозина евродепутати в Страсбург изразиха съмнения и недоволство. Дали реакцията на изпълнителния орган на ЕС не е закъсняла – настроенията обобщава кореспондентът на Euronews Шандор Жирош.

Твърде малко и твърде късно: в общи линии така реагираха много членове на ЕП на предложенията на Европейската комисия за цените на енергията.

Един от основните аргументи в случая е, че ЕС е знаел много добре от началото на войната, че Русия може да използва енергията като оръжие, но не е предприел действия, докато цените на газа не са достигнали исторически връх. По-рано разговарях с белгийския евродепутат Ги Верхофстад, който беше много разочарован.

 

Очаквах глобално предложение от Комисията преди месеци за справяне с енергийната криза. Защото трябва да се вземат предвид няколко аспекта. Имаме общи покупки, наличие на достатъчно енергия, липса на инвестиции във възобновяеми източници и мрежи, защото там все още има проблеми. И накрая имаме абсолютно необходимата помощ за семействата и компаниите.

Ги Верхофстад – член на групата "Обнови Европа"

Верхостад, заедно с десетки други евродепутати, е написал писмо до председателя на Европейската комисия.

Това, което предлагат, е ЕС да вземе общи заеми и да изразходва парите за компенсации на сметките за енергия на потребителите и бизнеса. Евродепутатите смятат, че това може да е възможен начин за действие срещу кризата през зимата в Европа.

Шандор Жирош, Euronews, Страсбург.