Европа

Еврокомисията представи план за защита на критичната инфраструктура

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейската комисия ще предприеме план за укрепване на координацията с НАТО за защита на критичната инфраструктура в ЕС. Предвижда се да бъде създадена работна група за тази цел, става ясно от оповестени предложения на Комисията.

Препоръката има за цел да увеличи усилията за защита на критичната инфраструктура в 3 приоритетни области: готовност, реакция и международно сътрудничество. За тази цел се предвижда по-силна подкрепа и координираща роля на Комисията за повишаване на готовността и реакцията на настоящите заплахи. А също и засилено сътрудничество между държавите-членки и със съседни трети държави.
Приоритет ще имат ключовите сектори на енергетиката, цифровата инфраструктура, транспорта и космическото пространство. Освен това ЕС и НАТО ще създадат работна група за защита на критичната инфраструктура. 

 

Във всяка страна членка тази инфраструктура може да не е критична, но да се окаже много критична за друга страна членка или за повече държави. Именно в това е обхватът на директивите. В случая не става дума за повече средства от бюджета на ЕС. Извършването на стрес тестове и охраната на тази инфраструктура е в прерогативите на страните членки, но се предвижда да се използва механизмът за гражданска защита на Евросъюза в случай на необходимост от отговор.

Илва Йохансон, Еврокомисарят по вътрешните работи

В рамките на плана Европейската комисия призова държавите от ЕС да проведат стрес тестове на организациите, които управляват критична инфраструктура.

Междувременно предварителното разследване на повредите на две тръби от газопровода "Северен поток" в датската част на Балтийско море показва, че изтичането на газ е причинено от мощни експлозии. Това съобщи полицията в Дания. Потвърдено е, че са нанесени значителни щети на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в изключителната икономическа зона на Дания.

Шведските разследващи също пуснаха кадри. Те са установили, че повредената от експлозията тръба на "Северен поток 1", близо 50 м. от нея са буквално взривени. Първите заключения от шведската проверка затвърдиха версията за саботаж.