Euronews Primetime

Енергийни мерки: ЕС да намали месечното потребление на газ с 15% до март 2023 г.

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нови енергийни мерки обяви Еврокомисията. С тях страните членки на евросъюза трябва да редуцират потреблението на газ с 15 на сто. Мярката ще важи до март следващата година. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Делът на руския газ, внасян през тръбопроводи в ЕС, а намалял с две трети до 9%, добави още тя.  

В рамките на нов пакет от мерки за борба с енергийната криза, ЕК предложи страните от ЕС да намалят месечното потребление на газ с 15% до март 2023 г.

Докладите на държавите-членки, показва, че потреблението на газ в ЕС през август и септември е с около 15% по-ниско от средното за предишните 5 години. Подобни усилия ще са необходими всеки месец до март, за да се спази регламентът на Съвета на ЕС, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Затова Комисията предлага страните-членки да бъдат задължени да обменят газ помежду си в случай на извънредна ситуация.

 

Затова е логично вместо да се надпреварват помежду си, държавите членки и енергийните компании да използват общата си покупателна способност. За тази цел предлагаме правни инструменти за обединяване на търсенето на енергия на европейско равнище. Това, което правим, е, че даваме възможност на енергийните дружества да създадат "консорциум за закупуване на газ", така че да могат да закупуват газ заедно. Обединяването на търсенето ще бъде задължително за поне 15 % от обемите, които са необходими за запълване на хранилищата.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Комисията има за цел да подкрепи хората и бизнесите - чрез намаляване на цените на енергията, осигуряване на доставките, които са от решаващо значение за промишлената конкурентоспособност и продоволствена сигурност.

Имаме прогрес, намалихме търсенето, добави Фон дер Лайен. Газовите хранилища в ЕС са запълнени до 92%. Делът на руския газ, който се внася през тръбопроводи в Блока, а намалял с две трети до едва 9%. Чрез предложените днес от комисията мерки за овладяване на енергийните цени, ЕС трябва да покаже готовност повече да не купува енергия на всякаква цена.

 

Първо, съвместното закупуване на газ. Предлагаме подход в две стъпки. Първо, ще обобщим търсенето, като обединим нуждите от газ на дружествата, които желаят да участват. След това дружествата ще могат да сключат своите договори с доставчиците. Те могат също така да създадат консорциум за закупуване на газ и да купуват газ заедно, като координират обемите, цените, местата и времето за доставка. Съществува задължителен елемент, а именно, че обединението трябва да покрива количество газ, равно на 15 % от нуждите им за запълване на хранилището.

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика

По основните предложения на ЕК има широка подкрепа, увериха още от Комисията.

На фона на войната на Русия срещу Украйна в началото на 2023 г. Комисията ще предложи, наред с други инициативи, цялостна реформа на пазара на електроенергия в ЕС, включително разделяне на цените на електроенергията и газа.

Блокът ще продължи подкрепата за Украйна в областта на енергетиката. От март електропреносната мрежа на страната е свързана с европейската.