Общество

Готвят ново увеличение на клиничните пътеки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
MZ BGNES Снимка: БГНЕС

След извънредна работна среща по инициатива на здравния министър Асен Меджидиев, Надзорният съвет на НЗОК и БЛС решиха да подготвят ново увеличение на клиничните пътеки. Информацията е от пресцентъра на Минисетрство на здравеопазването

С оглед на нарастващото напрежение в сектор “Здравеопазване” във връзка с възнагражденията на медицинските специалисти министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев свика работна среща на членове на Надзорния съвет на НЗОК и БЛС, както и представители на ръководството на Министерството на здравеопазването. На срещата присъстваше и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, се казва в прессъобщението.

Министър Меджидиев предложи да бъде направено увеличение на цените на клиничните пътеки. Предложението му беше прието от присъствалите на срещата представители на НЗОК и от БЛС. След разискванията те не успяха да постигнат консенсус за точен процент, но ще бъде разглеждан вариант за скок между 12-20%, които ще бъдат преразпределени от излишъка във фонда.

За да влезе в сила увеличението, ще бъде подписан и нов анекс.

Това ще бъде второ увеличение на клиничните пътеки в рамките на последните 6 месеца. Първото бе с цели 25% и бе направено през май месец, когато на власт бе „Продължаваме промяната“. В позиция вчера бившите управляващи изразиха недоумение от намеренията на здравното министерство. И заявиха категорично, че увеличението на пътеките от май месец е напълно достатъчно, за да обезпечи повишението на заплатите в сектор „Здравеопазване“.