Euronews Сега

В Берлин се провежда Световната здравна среща на върха

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Глобалното здравеопазване трябва да бъде изведено на следващо ниво. Това обяви генералният директор по време на Световната здравна среща на върха. Според експерти укрепването на глобалния здравен подход е нужно за преодоляване на неравенството между богатите и бедните нации. 

Здравето е основно право, а не лукс - това послание отправи ръководителят на СЗО по време на Световната здравна среща на върха в Берлин. Според него здравето трябва да се разглежда като средство за по-голямо развитие.

 

 

И така - какво означава да изведем глобалното здравеопазване на следващо ниво? Нови глобално споразумение, глобална архитектура и глобален подход. Здравето не е разход. То е инвестиция. Здравето е основно човешко право. То не е лукс.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Домакин на форума е германският канцлер Олаф Шолц, който обеща допълнително финансиране за борба с различни заболявания в развиващите се страни.

 

Германското правителство ще продължи да подкрепя активно изследванията, водени от научното любопитство. Пактът за изследвания и иновации е създаден за това. Ние обещахме да увеличим финансирането за научни изследвания до над 3% от брутния национален продукт до 2025 година.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Светът все още се възстановява от пандемията от COVID-19, която според здравни експерти е била знак, че има спешна нужда от укрепване на глобалния здравен подход, за да се преодолеят неравенствата между богатите и бедните нации.