Европа

Изложба в бункер на Будапеща напомня за страховете от ядрена война

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Войната в Украйна събуди страховете за руски ядрен удар, най-вече в Централна и Източна Европа. Унгария, която има обща граница с Украйна, не направи много, за да успокои населението си – нейният списък с ядрени убежища не е достъпен публично. Според някои оценки, по-малко от половината от 1.7 милиона жители на Будапеща биха могли да намерят подслон в около 3300 "животоспасяващи съоръжения" в случай на война или на промишлена или екологична катастрофа.

Има едно ядрено убежище от епохата на Студената война, което е публично известно – но е превърнато в музей. Първоначално е било болница, разположена в пещерна система. Лекувала е стотици ранени по време на Втората световна война.

По време на Студената война имаше обща паника за възможна ядрена атака. По целия свят бяха построени ядрени убежища като това тук. Тази болница е служила като бомбоубежище през Втората световна война, а по-късно е преустроена да бъде ядрено убежище.

Лоти Хатика-Варга, маркетинг координатор на музея

От 1958 г. по време на Студената война, болницата е била модернизирана, разширена и превърната в бункер, който да се използва в случай на ядрена или химическа атака. Бункерът обаче вече не е подходящ за целта, тъй като дълбочината му не е достатъчна - едва 15 метра. Нова изложба в музея, наречена "Сега станах Смъртта, разрушителят на светове", привлича вниманието и повишава осведомеността за ядрената заплаха, която все още съществува от дните на атаките срещу Хирошима и Нагасаки.

Основната цел на тази изложба е хората да разберат, че войната е безсмислена, че цивилните винаги плащат истинската й цена. Да разберат, че мирът е толкова крехък и поддържането на този свят в мир е много голяма отговорност.

Лоти Хатика-Варга, маркетинг координатор на музея

В сегашната обстановка само втора и трета линия на метрото в Будапеща биха могли да издържат на ядрена атака. Техните станции и тунели могат да приютят до 220 000 души. Секциите, които са с дълбочина до 40 метра, могат да бъдат херметически изолирани от повърхността. Системата е добре поддържана и функционираща, готова за използване в реална ситуация.