Общество

Наградиха доброволчески организации, помагали на украинци

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ получиха днес доброволчески организации. Инициативата е под егидата на президента Петър Стоянов. А голямата награда беше присъдена на Олена Коцева, председател на сдружението на украинските организации „Мати Украйна“.

Отличените за човешка доброта в помощ на украинския народ са пример за българското общество, категоричен е президентът Петър Стоянов.

 

Убеден съм, че нито един от наградените няма нужда от тази награда, но българското общество, всички ние имаме нужда, тези примери да бъдат огласени., за да е ясно, че ние произвеждаме не само негативни новини. А че в България има хора, които тихо и анонимно помагат и то не толкова, заради политически причини и видна агресия, те помагат, защото хората имат нужда от тяхната помощ.

Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.)

Олга Краснасчок и Олеса Андрейчук са украински граждани, които благодарение на доброволческата организация „За доброто“ успяват да намерят работа в България. Техните деца вече учат в български училища, а майките искат да открият родителски кооператив.

 

Девет месеца работим в детски център за украински деца. Ние сме първата организация, която е за деца пристигнали от войната идват тук, за да се учат Сега ние искаме да открием родителски кооператив за децата, за децата в Украйна и нашите също ходят. Ние сме първите, които откриват такъв кооператив.

Олга Краснасчок

Нашият център се занимава с развитието на децата, изнасяме уроци, децата учат български и английски език, утре децата ще правят йога. Имаме творчески занятия. Това, че в нашата страна има война, не означава, че нашите деца не трябва да се развиват.

Олеса Андрейчук

През центъра са минали над 15 хил. човека, на които сме успели да окажем хуманитарна помощ, здравна помощ. Всъщност ние стартирахме и първия детски център за деца от Украйна.

Надежда Рангелова, съосновател на „За доброто“

Сдружението „Мати Украина“ успява да изпрати 54 тона хуманитарна помощ до Украйна. От началото на войната до сега организацията помага на хиляди украински семейства.
„Нашето сърце е на две половинки, както украинското знаме. Едната половинка е в Украйна, където сме родени“, каза Олена Коцева.