Общество

България е приела близо 55 000 бежанци от Украйна

От Euronews България Euronews България
Bezanci BGNES Снимка: БГНЕС

54 579 украински бежанци се ползват в момента от закрилата на България. Това съобщиха от Върховния комисариат за бежанците към ООН. 

От началото на руската военна агресия в Украйна през границите на страната ни са преминали 782 043 бежанци. България е предоставила временна закрила на 136 818, от които цели 87% са жени и деца. Статистиката на ООН е с актуалност към 5 октомври.

Част от останалите украинци са се устремили към други страни от Европа, но повечето от тях са решили да опитат завръщане към родината си. Докладът отбелязва, че през септември е установено значително нарастване в броя на желаещите да напуснат България бежанци. Само за този месец са го направили повече от 100 000 души.

„През август броят на украинците, пристигащи от Румъния, бе почти равен на тези, които напускат България и отиват в други страни. Сега тенденцията е различна и заминаващите са значително повече от пристигащите“, сочат наблюденията на експертите. Едно от възможните обяснения според тях е неразборията около хотелското настаняване на бегълците от Украйна, както и невъзможността на голяма част от тях сами да поемат разноските си у нас.

Прогнозата на комисариата е, че потокът бежанци към страната ни ще се увеличи при ескалация на военните действия в Украйна.

В доклада е изрично уточнено, че „докато украинските бежанци имат безпрепятствен достъп до българска територия, където получават временна закрила, не-украинските бежанци срещат затруднения да влязат в страната“.

Затова от ООН призовават за равен достъп до територия и защита за всеки бежанец, без оглед на неговия произход. От организацията отчитат и сериозен ръст на подадените заявления за убежище в България от граждани на други държави като Афганистан, Сирия и Северна Африка. През първата половина на 2022 г. апликации са подали 8840 души, което представлява ръст от 288% спрямо същия период на миналата година.