Свят

Мащабни наводнения в Австралия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Australia Navodnenia (1)

Предупреждения за мащабни наводнения в югоизточната част на Австралия. Хиляди домове останаха без ток, а няколко човека са в неизвестност, след като бури с проливни дъждове връхлетяха страната.

Реките в най-населените австралийски щати Нов Южен Уелс и Виктория, както и в островния щат Тасмания, покачиха опасно нивото си, тъй като водосборните басейни се повишават от месеци, заради валежите, надвишаващи средните стойности.

В северния тасманийски град Рейлтън 100 къщи бяха застрашени от наводнения след поредните порои. Издадено е предупреждение за извънредна ситуация в града, като призова жителите да се подготвят за евакуация.

 

През 2011 г. всъщност живеехме на хълм и бях наводнен от водата, която се спускаше по хълма, а през 2016 г. бяхме тук, тогава в двора имаше повече вода, отколкото сега. Предполагам, че тази нощ ще стане още по-лошо.

Даян Чъп, местен жител

Северната половина на щата е в повишена готовност за внезапни наводнения, като прогнозите са проливните дъждове да продължат.

Директорът на Държавната служба за извънредни ситуации обяви, че пиковите стойности на наводненията в северната част на Тасмания може да достигнат нивата, които за последен път са наблюдавани през 2016 г., когато се удавиха трима души.

На стотици хора в град Форбс в Нов Южен Уелс, западно от Сидни, беше наредено да се евакуират от домовете си до четвъртък вечерта в очакване на големи наводнения.

Очаква се до петък река Лахлан да достигне пик на нивото си от близо 11 метра.

 

Валежите продължават. Те предизвикват много наводнения през последния месец. Видяхме, че почвите се насищат, така че валежите, които падат, нямат капацитет да се абсорбират в почвата. Те се вливат направо в реките и започваме да виждаме как тези те преливат.

Пол Фокс-Хюджес, старши синоптик от Бюрото по метеорология

На юг, в щата Виктория, аварийни екипи са спасили най-малко петима души. Премиерът на щата призова хората да не шофират и да не ходят пеша в наводнените райони.

Близо 10 000 домове във Виктория са останали без ток през нощта, като стотици все още не са възстановени, съобщиха от щатския център, който управлява извънредните ситуации в щата Виктория, и от електроразпределителното дружество.