Добро Утро, Европа

Проф. Николай Найденов, политолог: Казусът „Митрофанова“ цели да легитимира режима в Русия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Знам, че има два типа коментара на този случай. Единият разглежда въпроса като съществен, другият – като формален (че българският народ има друг дневен ред). Мисля, че поставянето на този въпрос е част от поредица от предложения, които идват от партии с проруска ориентация, легитимиращи режима в Русия.“ Така политологът проф. Николай Найденов коментира казуса „Митрофанова“ дни преди откриването на 48-ото Народно събрание.

„Аз лично смятам, че не би трябвало да поканят именно този посланик, защото режимът би могъл да бъде същия, но ако посланикът беше диалогичен, ако се държеше по друг начин, вероятно не бих казал, че това е скандално“, уточни той.

„Ние изпуснахме момента, когато трябваше да направим това (България да експулсира посланик Митрофанова – бел. ред.), защото имаше скандално поведение, като наруши всякаква дипломатическа етика. Но след като сме го изпуснали, сега сме се вкарали в един по-дребен и също така неприятен казус“, смята политологът.

Според него е видно, че няма да има единство по този въпрос, но той смята, че посланикът на Руската федерация у нас няма да присъства на откриването на 48-ото Народно събрание.

„Със сигурност дебата по оста Русия – Европа ще бъде акцентът в това Народно събрание. Този парламент, който по всяка вероятност трудно или няма да може да излъчи правителство, е разделен по няколко оси и една от осите се пропуска. Именно заради тази ос не може да се състави правителство, защото ние избираме представители на България и на Русия едновременно, което е много за една малка държава като България“, споделя проф. Найденов.

Цялото интервю вижте във видеото.