Общество

Протести на "Спаси София" и "Възраждане" пред общината в София

От Euronews България Euronews България

За пореден път от "Възраждане" поискаха да свалят знамето на Украйна от фасадата на Столична община. Този път в опита се включи зам.-председателят на общинския съвет Борислав Иванов, който до миналата седмица беше част от "Атака". Опитът на председателя на комисията по обществен ред и сигурност да свали знамето беше неуспешен.

Снеха ми данни за опит за хулигански прояви, разбира се си дадох документите. Аз осъзнавам какво извършвам с опита за сваляне на знамето. Аз ще го сваля с хитрост, не ми трябват сблъсъци. Аз съм председател на комисията по обществен ред и сигурност.

Борислав Иванов, общински съветник от "Атака" (2019-2022)

Веднага след като протестиращите от „Възраждане“ си отидоха, пред сградата на Общината се събраха граждани, дошли на протест, организиран от "Спаси София". От Формацията за пореден път поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова - заради, според тях, редица проблеми в града.

Безобразният ремонт на жълтите павета беше само поводът, който ни накара да организираме протест за оставка на Йорданка Фандъкова. Но всъщност това е протест за цялостно творчество , защото за 17 години откакто тези хора са на власт не успяха да решат никой от проблемите на София - нито презастрояването е спряло, нито има паркоместа, нито проблемите с мръсния въздух и липсата на места в детските градини са решени.

Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София"

Протестите протекоха спокойно, в района имаше засилено полицейско присъствие.