Euronews Primetime

С 20% по-тънка настилка: Проверка на АМ "Тракия" показа некачествено строителство

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Настилката на магистралите "Тракия" и "Хемус" е некачествена и много скоро ще се нуждае от ремонт. Това доказва съвместна проверка на две министерства – на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството. Все още обаче не е ясно кой ще поеме отговорността. Ситуацията на тези ключови пътища ще коства на страната ни милиони левове, както и загубени човешки животи, категорични са министрите Иван Демерджиев и Иван Шишков.

Според изнесената информация строителите на лот 1 и лот 2 на АМ "Тракия" са спестили пари от близо 20% по-тънки настилки на пътищата.

По най-простата аритметика, ако при първия лот липсват 17.5% означава, това означава 23 млн. лева. На втория лот липсват 12% от пътя, което означава 17 млн. лева.

арх. Иван Шишков, регионален министър

Оказва се, че това далеч не е цялата сума, с която е ощетена държавата и е за сметка на данъкоплатците.

„Вместо да ги ремонтираме след години, ще трябва да го ремонтираме сега, така че в момента това което наблюдаваме днес е в икономически ущърб за държавата“, категоричен е министър Шишков.

За мен е загадка защо никоя институция не провери какво е вложено и защо никой не провери какво липсва на магистралата?

Иван Демерджиев, вътрешен министър

Двамата министри изтъкнаха непрозрачни практики в дружество „Автомагистрали“.

„Дружеството „Автомагистрали“ сключва договори за наем и се губи отговорността. От 48 млн. лева 21 млн. са дадени на друго дружество и се озовават в н-то дружество и се влагат в изграждането на хотел“, посочи Демерджиев.

Некачественото изпълнение на проектите може да доведе до нови трагедии по пътищата, допускат министрите.