Общество

Шишков: Основните ни магистрали са изключително незадоволителни

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Състоянието на основните магистрали у нас е изключително незадоволително. 

Оценката е на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. По негови данни от 2100 километра стратегически пътни участъци, от които се нуждае страната ни, до момента са изградени 870 км.

Арх. Шишков обясни, че до 2000 г. са построени 15,43% от магистралите, от 2000 г. до 2010 са построени 6,66%. След 2010 г. са построени 19,33%.

8,86% км са участъците на магистралите, които се строят в момента. 10,9% км са участъците с проектна готовност.

Шишков припомни, че магистралата, която се строи в момента Русе — Бяла скоро ще бъде официално обявена за национален обект, като в момента предложението е гледано във Върховен съвет.

"Магистрала "Европа" за мен беше най-проблемният участък", каза той и добави, че няма одобрен подробен устройствен план, даже и там, където е имало проект на готовност, е имало забавяне със самите процедури.

Министърът на регионалното развитие съобщи, че 38,19% са бъдещите участъци на магистралите, които трябва да бъдат построени.

"Русе — Маказа е изключително важно направление", уточни той и добави, че оттам минава връзката от Румъния за Гърция. Шишков е категоричен, че е важно максимално бързо да се проектира и да се построи.

"Магистрала "Черно море" е в много незадоволително състояние на тема проектиране", съобщи той. Според него е много важна и магистрала "Рила", тъй като "този ринг е връзка с три магистрали" — "Тракия", "Хемус" и "Струма", включително и със Северна Македония.