Политика

Шишков: Очаквам интерконекторът да има акт 16 другата седмица

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

От месец и половина служебното правителство се занимава активно с интерконектора с Гърция и всичко, което бяхме предвидили по график се случва. От инвеститора знам, че в понеделник трябва да подаде искане за образуване на комисия за разрешение за ползване.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

До онзи ден имаше още няколко протокола, които не бяха представени, надявам се те да бъдат представени от строителя. Имам уверение, че ще бъдат представени в понеделник.

 

Това, което зависеше от държавата беше свършено изцяло. Всички становища за въвеждане на обекта в експлоатация, които бяха изискани от общини, бяха направени, за което помогнаха областните управители. Ако всичко е изрядно комисията ще се произнесе за дни, в рамките на следващата седмица и ще има акт 16.

От гръцка страна също ще има проверка на 19 септември, очакваме и там да бъде приключен въпросът с документацията.
През декември миналата година, когато е бил срокът за въвеждане в експлоатация не са били в положение за финализиране на строителството, каза арх. Шишков. Строителството завърши в този момент и ако не бяхме толкова настойчиви можеше да има проблеми. Имаше определена загуба на инерция за този строител.
Наложи се да разделим строежа на два етапа за да можем безопасно да пуснем първия и да останат довършителни работи за втория.
Доколкото знам газът е договорен от 1 октомври. Тоест дали ще бъдем готови по-рано, не знам дали ще го ползваме, каза още Шишков.
На АМ „Хемус“ е спряно строителството по икономически причини на 1,2 и 3 лот. Проблемът беше, че не беше плащано. Последните плащания са по времето на служебните кабинети. Целта на разкритията на нередностите при строителството не е била политическа. На 4 и 5 лот установихме незаконно строителство. В края на служебния кабинет бяхме изготвили текст за обявяване на търпимост от държавата. Но този текст не видя бял ден.

 

Алтернативата да строим законно оттук нататък е или да съборим всичко построено, възложено от държавата или да го обявим за търпимо и всичко годно да го ползваме и да продължим напред. Всеки може да си отговори на въпроса кое е по-разумното от двете.

Този, който трябва да понесе отговорност за нарушените правила, е този който е възлагал по този начин строителството.
Вижте целия разговор във видеото.