Общество

Бъдещата магистрала Русе – Велико Търново става национален обект

От Euronews България Euronews България
Shishkov Снимка: БГНЕС

Кабинетът одобри бъдещата автомагистрала, която е от Русе до Велико Търново, за национален обект и решение за изменение на Общия устройствен план на София за разширяване на третия метродиаметър. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде БГНЕС.

С днешното решение трябва да ликвидираме 10-годишния хаос, който целеше в проектирането на пътищата и да въдворим наистина някакъв, веднъж правов, втори път планов ред в цялото изграждане, каза още Шишков.

По думите на регионалния министър е безсмислено да се говори за това колко важна е автомагистралата, като се има предвид всички пътнотранспортни произшествия и смъртни случаи.

Хубавата новина е, че освен, че МС я обявява за национален обект, подробният устройствен план е готов и другата седмица предстои да го подпиша и да бъде стартирана истинската процедура за учредяване и изграждане на магистралата“, съобщи Шишков и уточни, че това е било заложено още в миналото служебно правителство.

Той допълни, че тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор, който е със значение не само за България, а за цяла Европа – „Север-Юг“.

Амбицията е че няма да спрем дотук с планирането. Максимално бързо ще възложим проектиране на целия коридор до ГКПП „Маказа“, каза още Шишков.

По отношение на втора точка регионалният министър уточни, че разширяването на третия метродиаметър ще минава през Военната академия, ул. „Гео Милев“, покрай „Арена Армеец“ и ще стигне до „Цариградско шосе“. „Той ще бъде с шест метростанции, ще бъде шест километра, съгласно доклада, който сме внесли в МС. Това, което днес одобряваме, е съгласие за одобряване за изменения в Общия устройствен план“, обясни той.

Шишков подчерта, че оттук нататък Столична община има ангажимент да изработи подробни устройствени планове, инвестиционни проекти и съответно да изгради този обект. Инвестицията също е приета с единодушно съгласие в МС, заяви още той.

На въпрос защо магистралата ще бъде обявена за национален обект, Иван Шишков отговори, че това не е формален акт или с цел да се възползват от облекчени процедури в закона. Той смята, че определените най-важни магистрали като направления трябва да бъдат обявени за национални обекти, което би гарантирало цялостното мрежово изграждане на магистралата и най-важното – по-добра безопасност на движението и по-голяма проходимост на пътищата.

Регионалният министър е категоричен, че един от проблемите за катастрофите, които се случват в България, е, че нашите пътища не са проходими, защото просто няма магистрали.

По отношение на проекта „Русе – Бяла“ той обясни, че има подробен устройствен план и идеен проект, както и че другата седмица се очаква да бъде пусната заповед за Върховен експертен съвет към МРРБ.

Аз очаквам, може би в рамките на десетина дни, да одобрява подробния устройствен план. Надявам се да влезе максимално бързо в сила и да няма обжалвания по него“, заключи Шишков.