Политика

Кристиан Вигенин, БСП: Дипломатическите ни отношения с Русия не са нарушени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Аз подчертах, че ние имаме дипломатически отношения с Руската федерация. По никакъв начин те не са поставени под въпрос или нарушени, независимо от позицията на България по отношение на конфликта в Украйна.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от БСП Кристиан Вигенин относно спора дали посланикът на Русия у нас да присъства на откриването на 48-ото Народно събрание.

Има протокол, има подход, който винаги е прилаган при старта на народните събрания. В случая имаше подготвен списък с официалните гости – те винаги са включвали всички ръководители на дипломатически мисии в България“, уточни той.

Според него не трябва да се отдава такова внимание на този въпрос. Но се е оказало изведнъж, че или кампанията не е завършила за някои политически сили, или пък започва преди старта на Народното събрание. Вигенин визира конкретно „Демократична България“, които възразиха точно Митрофанова да бъде канена.

 

Ако има българска реакция, има начини това да се направи. Това се прави по официалните канали, чрез позиции на Външно министерство например, каквито не сме видели. Да не говорим, че премиерът и президентът се забавиха повече от ден да коментират т. нар. „замесване“ в случая с разрушаването на част от Кримския мост.

„Това, което се опитват да направят нашите колеги, е абсолютна дилетантщина от гледна точка на международното право и външната политика“, категоричен е Вигенин.

Цялото интервю вижте във видеото.