Добро Утро, Европа

Николай Радулов: Митрофанова е поканена в Парламента по протокол

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Скандалът около присъствието на руската посланичка у нас, по време на откриването на Народното събрание, е ненужен. Причината е, че по протокол се канят всички дипломатически представителства“, припомни експертът по национална сигурност Николай Радулов. Той коментира и споменаването на България от Русия преди дни, като страна през която е минал камиона бомба, който разруши части от Кримския мост.

 

При откриване на Народното събрание се кани целият дипломатически корпус. Глупаво е някой специално да бъде отцепен от общата маса на дипломатите. Друг е въпроса дали не трябваше заедно с тия 72-ма служители на дипломатическия корпус от руска страна, да не бъде изгонена и Митрофанова. Ако ние считаме, че нейните действия са във вреда на България, което е несъмнено, трябваше да изгоним и нея. А сега, когато е в състава на дипломатическия корпус, е просто неприлично да ѝ забраняваме на нея да влиза в Народното събрание.

„Русия не ни посочи точно, това беше една реплика, непряко насочена – за един камион, който е минал през България. Не беше толкова конкретно и обвинително казано, просто вметнато някъде в рамките на една пропаганда, която се води вече година и нещо“, уточни Радулов относно намесването на името на България в подготовката за взривяването на Кримския мост.

„Всички западни разузнавания казаха, че това е част от лъжите, които Москва изсипва“, допълни той.

„Ние бяхме първите, на които ни спряха газа, защото дотогава бяхме „много верни кучета“ на Москва. Ние направихме един газопровод, който със собствени средства улесни възможността на Русия да започне войната с Украйна. Те разчитаха, че ние ще продължим да сме им верен сателит и изведнъж се оказа, че това не е така. И да, това ги ядоса“, припомни експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.