Общество

Прокуратурата се самосезира за камиона, взривил Кримския мост

От Euronews България Euronews България
Kerchenski Most

В писмо до медиите Софийска градска прокуратура съобщава, че се е самосезирала във връзка с разпространената в различни медии информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 08.10.2022 г., е минал през България.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев призова българските служби да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост.

„България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани“, написа обвинител №1 в Туитър.