Европа

Русия и Беларус създават съвместна регионална войскова част по границата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Беларус и Русия сформират обща войскова част, съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко, без да споменава местоположението и числеността ѝ. Той се е договорил с руския си колега Владимир Путин да разположат съвместния контингент по границата, заради влошаването на ситуацията с бойните действия в Украйна. Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би довело до нова ескалация на конфликта, предупреждават анализатори.

Президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Русия Владимир Путин договориха разполагането на съвместна регионална войскова групировка. Това съобщи беларуският лидер на съвещание по проблемите на сигурността.

Лукашенко припомни, че след неформална среща на Общността на независимите държави в Санкт Петербург миналата седмица е разговарял с Путин на четири очи. Ако искаш мир, готви се за война, допълни той и подчерта, че на територията на Беларус не трябва да има война.

 

Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната държава между Беларус и Русия, договорихме разгръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Ако нивото на заплахата достига днешното ниво, както сега, започваме да задействаме групировката на Съюзната държава. Трябва да ви информирам, че формирането на тази военна структура вече започна.

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Той не предложи подробности за това къде или кога може да бъде разположена такава групировка.
Изявлението на Лукашенко следва многократните му твърдения, че Украйна подготвя нападение срещу Беларус, а влошаване на ситуацията по западната им граница, може да отвори втори фронт.

Но до момента не е представил никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Лукашенко обвини още Полша, Литва и Украйна, че подготвят терористични атаки и бунт в страната му.
За повече от 7 месеца след нахлуването на Русия в Украйна няма данни, че силите на Киев планират нападение срещу Беларус.

Беларус, която е съюзник на Русия в конфликта с Украйна, вече предостави своята територия на руската армия за офанзивата, но беларуските сили досега не са участвали в боеве на украинска земя. Влизането на беларуски части в съседната страна би дало началото на нова ескалация на конфликта в Украйна.