Добро Утро, Европа

Путин се среща с ръководителя на МAAE заради АЕЦ "Запорожие"

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. Той ще се опита да го убеди в нуждата от създаване на демилитаризирана зона около най-голямата атомна централа „Запорожие“. По-късно Путин ще се срещне и с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Санкт Петербург с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Това се случва на фона на продължаващите атаки, а той ще преговаря с Киев и Москва за създаване на демилитаризирана зона около украинската атомна електроцентрала "Запорожие", най-голямата в Европа.

Гроси се надява, че такава зона ще намали опасността от авария в АЕЦ-а. Русия контролира атомната електроцентрала от началото на март, когато нейните войски окупираха големи части от Южна Украйна. Там обаче работят украинци.

Външното електрозахранване на централата беше възстановено в неделя вечерта, след поредното му прекъсване заради щети, причинени от обстрел. Тази повтаряща се ситуация поражда опасения от инцидент. Ако външното захранване бъде прекъснато, дизеловите генератори се включват автоматично. Според оператора на украинската електроцентрала обаче запасите от дизел гарантират само 10 дни работа в авариен режим.

Атомната централа спря работа преди седмици, но ядрените материали трябва да продължат да се охлаждат, дори когато тя не работи. Обстрелът на обекта продължава почти всеки ден и Гроси неотдавна призова той незабавно да спре, тъй като атаките увеличават опасността от катастрофална ядрена авария.