Европа

Журналист: Лиз Тръс внесе разединение в консерваторите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Началото на мандата на Лиз Тръс премина под знака на сътресение на пазарите, спад в курса на паунда и възпирането на много британци от плановете им за закупуване на жилища, тъй като банките в паника оттеглиха редица ипотечни продукти.

Това каза за Euronews Bulgaria журналистът от Великобритания Мария Спирова.

По-големият проблем на Лиз Тръс е това, че в рамките на няколко седмици, тя причини сериозни вътрешнополитически разломи. Тя бе избрана да обедини Консервативната партия, но внесе допълнително разединение на групировки с различни интереси. За нея ще бъде изключително сложно в оставащото време до следващите редовни избори да управлява с дисциплинирано мнозинство.

Регионите с лейбъристи, привлечени от Борис Джонсън, сега са отблъснати от Лиз Тръс, тъй като хората очакват нейните политики да доведат до допълнително свиване на критични бюджети – за инфраструктурни проекти, за социални помощи. Това може да е проблем при предсрочни избори.

Лиз Тръс смята, че Консервативната партия трябва да се върне към своите изконни ценности – държава, която се намесва по-малко, по-малко регулации, много по-малко данъци. В ситуация на задаваща се комплексна криза през зимата обаче и на фона на обещания от Борис Джонсън за още щедрост от държавата, отстъплението на Тръс от тези обещания й носи повече негативи и създава напрежение в партията.

Вижте интервюто във видеото.