Политика

Петков: Помогнахме на ЕС да заеме твърда позиция за газа

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9416979 Кирил Петков Снимка: БГНЕС

Твърдата крачка на България във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли помогна на целия ЕС да вземе същата твърда позиция.

Това заяви премиерът Кирил Петков.

"Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби Общността", каза премиерът. Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери. Петков беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни.

 

Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много - българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи.

Кирил Петков, министър-председател

Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи министър-председателят.

На въпрос по темата за Северна Македония министър-председателят ясно подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решена в Народното събрание. Коментарът му дойде относно думи на еврокомисаря Оливер Вархеи, който очаква България да даде зелена светлина за РСМ до дни.

Петков очаква съвсем скоро да има ясна процедура как отстъпката от 25 ст. за горивата ще се прилага по най-ефективния начин. За целта Министерството на финансите е в комуникация с бензиностанциите.