Свят

Адвокат за решението на Байдън: Стъпка към регулиране на федерално ниво

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

„Аз бих предпочел думата „регулиране“, защото думата “легализиране“ започна много да плаши. Със сигурност това е стъпка към регулиране, и то на федерално ниво, защото стъпки на щатско ниво има от 10-15 години. По-скоро се вижда на общо ниво изравняване на самото третиране на държането на коноп в Съединените щати, на федерално ниво.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria адвокатът Калин Ангелов относно решението на президента на САЩ да амнистира осъдените за притежание на марихуана.

„Според мен президентът Байдън изпълни това, което беше обещал. Вече 10-15 години в Америка се развива тезата, че няма никакъв смисъл да се продължава с този според самия президент „провален подход“ в държането на коноп, марихуана. И той амнистира абсолютно всички престъпления, които са свързани с простото държане на коноп“, коментира юристът.

„Което означава, че им се изтриват криминалните свидетелства за съдимост и всички следващи пречки“, допълни той.

 „Свързаните с продажба и трафик не са амнистирани“, уточнява Ангелов.

„Не мога да кажа защо точно в този момент се повдига тази тема. Вероятно е преценил, че сега идва този момент. Но това не е някакъв напълно изненадващ ход, защото това е политика, която Съединените щати започнаха да налагат от вече близо 15-20 години“, посочва той.

Цялото интервю вижте във видеото.