Общество

Прокуратурата по случая "Любенов": Действията ни са законосъобразни

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Lyubenov BGNES Димитър Любенов. Снимка: БГНЕС

"Всички действия на прокуратурата са съобразени. Задържане за 24 часа на двамата полицейски служители от 6-то районно е могло да се вземе без съгласие на прокурора, той вече след това решава дали да се удължи това задържане до 72 часа или да се отмени, но това задържане е било възможно и без съгласие на прокуратурата". Това заяви административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, предаде БГНЕС.

Димитър Любенов причини катастрофа на "Околовръстното шосе", при която загина френски гражданин, а съпругата му тежко пострада. От показания на Любенов се твърди, че той е дал 200 лева на полицаи, за да го съпроводят. Днес Кирилова отговори на казаното от служебния вътрешен министър Демерджиев, според когото прокуратурата е отказала задържането на двамата полицейски служители от 6-то районно управление. Кирилова уточни, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по отношение на ПТП-то.

"Нашият дежурен прокурор е получил сигнал по телефона в 09.45 часа. Междувременно, колегите, в часовете от катастрофата до този час, са извършвали процесуално-следствени действия. След 2-3 дни излезе информация в различни медии, че служители на МВР са ескортирали въпросния Любенов. Лично аз се обадих на началника на „Вътрешна сигурност” и му казах, че имаме желание да работим с тях за разкриване на истината. Нашият прокурор на 28 септември подготви постановление, с което възложи определени действия по отношение на този патрул. Същия ден той отиде лично в дирекцията на Вътрешна сигурност, за да се прегледат камерите, които са иззети. При прегледите на тези камери се вижда само движещото се "Порше" след него се вижда автомобил, чийто стъклата са затъмнени и не се разпознава броят лица, които са в него", разясни прокурор Кирилова.

По нейните думи няма как мъжът и жената от патрулната кола да бъдат задържани от прокурор до 72 часа, тъй като те са били потенциални свидетели на катастрофата.