Общество

Иван Гешев: Не се чувствам заложник за съставянето на правителство

От Euronews България Euronews България

С коментар за политическата ситуация излезе и главният прокурор Иван Гешев. По време на семинар с представители на баварската прокуратура в Поморие, обвинител номер едно каза, че не се чувства заложник за съставяне на кабинет.

Главният прокурор и неговите заместници Даниела Машева и Борислав Сарафов участват в българо-баварски семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема „Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари".

На брифинг с журналисти Иван Гешев изрази надежди за по-голямо развитие на родните служби по киберсигурност и наболялата тема у нас за пияните и дрогирани шофьори, което нарече „пандемия”.

„Правоохранителната институция в голямата си част, визирам съдебната власт, работят само и единствено за себе си. Това беше цитат на висшестоящ полицай, който изключителен професионалист, който изключително уважавам. И каза възстановяването на тази институция и другите институциите до нивото което беше, а преди не беше добре. И затова е много тъжно всичко, което се случва, защото българските граждани не заслужават всичко това. Tо можеше да не се случи в такива размери ако държавата си беше на мястото, ако имаше взаимодействие на институциите, ако това взаимодействие не минаваше през призмата на личното его“, заяви главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос чувства ли се заложник за съставяне на правителство, Иван Гешев отговори, че не вярва това да е така, защото нямало основания за неговото отстраняване.

„Това се видя в процедурата във Висшия съдебен съвет“, отбеляза той, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

Иван Гешев посочи, че хора, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека, явно нарушават същите тези принципи.

„Принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това, че защото лично не харесваш някого или по други причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. Тъжно е, защото показва липса на държавност. Това означава, че интересите на българските граждани са разменна монета, търговия, търгашество, за решаване на лични, политически, конюнктурни или други интереси“, каза главният прокурор.