Европа

Журналист: Путин принадлежи към реваншистки настроения елит в руското общество

От Euronews България Euronews България

Когато говорим за Путин не бива да забравяме откъде идва той. Това са руските служби. Това е една система на силоваци, която не може да бъде разглеждана като система, подкрепяща демократичните промени. Това са хора, у които реваншизмът е много силен. Путин стана един от представителите на този руски реваншизъм.

Това коментира в „Добро утро, Европа“ международният журналист и автор в „Клуб Z“ Веселин Желев. Той припомни изказването на Путин, че разпадът на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век.

„Не само лидерът формира обществото, но и обществото формира лидера. След разпадането на СССР демократичните реформи в Русия не потръгнаха, още след падането на Горбачов, след хаотичното управление на Елцин, кризита и т.н. у руското общество имаше едно недоволство от промяната, един стремеж към възвръщане на бившия статут на велика сила“, посочи Желев.

Путин принадлежи към тази част от руския елит, която е настроена реваншистки. Самият той, борейки се за своята популярност и утвърждавайки се на президентското място, залагаше на тези нагласи в руското общество.

Веселин Желев, журналист

Желев отбеляза, че в началото на управлението на Путин е имало война с олигарсите.

„Той се обгради с политически лоялни олигарси и не допусна да има друг център на икономическа власт извън него“, коментира журналистът.

„Промените, които той може да е искал, се оказаха, че не са популярни в Русия“, допълни Желев. По думите му т.нар. „рестарт на отношенията“ между САЩ и Русия по времето на Обама и изтеглянето на САЩ от функцията им на гарант на международната сигурност е създало вакуум, от който Путин се е възползвал.

 

За мен Путин е абсолютно зло. Този човек е като някакъв библейски персонаж от най-тъмните сили и честно казано не мога да го сравнявам с никой друг руски ръководител, който да е направил по-лошо за Русия, отколкото той. Днес той става на 70 години – пожелавам му това да бъде последният рожден ден, който празнува.

Виктор Бакуревич, собственик на верига руски магазини

Бакуревич вярва, че Путин изживява последните дни на своята власт и посочи, че мобилизацията се е провалила и дори проправителствени пропагандисти и журналисти в Русия са започнали да говорят неща, които доскоро не са смеели да говорят.

„За момента Украйна прави едно неочаквано бързо дори и за западните експерти контранастъпление. Вчера имаше две прогнози на висши американски военни, че ако продължава със същото темпо, Украйна скоро може да се бие за връщането на Крим. Ако Путин загуби Крим, това ще бъде не само военен, но много силен политически удар за него, защото руското общество вярва, че Крим е руски.

Това ще бъде възприета като голямо национално поражение, което на Путин няма да му бъде простено“, отбеляза Желев.

„Очевидно Украйна използва много добре, както западните оръжия, които все още са в твърде ограничено количество, така и подготовката, която украинските офицери получиха по време на сътрудничеството с НАТО“, добави той.

Според Желев войната е показала, че руската армия е гигант на глинени крака и че страда от много вътрешни проблеми.

Целия разговор вижте във видеото.