Европа

Избягали от мобилизацията руснаци в Турция: Не всеки руснак е зомби с промит мозък

От Euronews България Euronews България

След заповедта на Владимир Путин за мобилизация на 300 000 ревервисти за войната в Украйна, започна масово бягство на млади руснаци. Ники Прошин също загърби родината си.

28-годишният блогър напуска родния град на Путин (Санкт Петербург) миналата седмица и сега живее в Истанбул.

Хората, които подкрепят тази война, сега ясно показват, че не разбират защо се води тази война. Те със сигурност не искат да загубят своите приятели, съпрузи или братя в тази безсмислена война или самите те да умрат. Това не е само мое лично мнение - това можете да прочетете в руското интернет пространство и в руските Телеграм групи.

Ники Прошин, емигрант от Русия

Максим Бочаров също бяга в Турция. На антивоенна демонстрация близо до руското консулство в Истанбул мъжът обяснява, че е напуснал Русия, защото никога няма да се бие срещу Украйна.

Подкрепих Украйна през всички месеци на войната. Участвах в протестни шествия в Москва. Не мълчах, говорих в интернет и в реалния живот. Дори дарявах за украинската армия. Но тази мобилизация ме довърши. Искам да кажа на украинския народ, че не всеки руснак е зомби с промит мозък.

Максим Бочаров, емигрант от Русия

Активистката и координатор на благотворителната организация Ark Ева Рапопорт подкрепя руснаци, които са изправени пред финансови затруднения заради международни санкции.

„Имаме повече работа, има повече запитвания. Наемаме нови апартаменти за споделено съжителство. Наехме нов апартамент в Истанбул, а сега работим и за спешно настаняване в Казахстан, дори в два различни града. В момента се водят разговори, включително един в Сърбия за отваряне на приюти. Никой не иска да остане в страната и да умре за Путин", коментира тя.

Благодарение на подкрепата на хуманитарната организация много руснаци намират ново място за живот и безопасност.