Политика

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство на ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
PP Vasilev Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" няма да влязат в разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство и няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС.

Това обяви съпредседателят на формацията Асен Василев на пресконфенренция с журналисти.

"Националният съвет взе единодушно решение, че ще бъдем конструктивна опозиция на ГЕРБ. След изборите ние правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели“, заяви Василев.

Оттук нататък мандатоносителят има отговорност и правото да сформира кабинет, така както ние направихме миналата година една много трудна и сложна коалиция, организирана на принципа, че трябва да има нов модел на управление.

Василев посочи, че към момента най-важното нещо за България е да има стабилно управление и "Продължаваме промяната" няма да пречат на сформирането на кабинет, но ако се стигне до гласуване в зала на проектоправителство на ГЕРБ-СДС партията ще гласува "против".

Бившият премиер Кирил Петков подчерта, че евроатлантическа коалиция за тяхната формация означава правителство без корупция.

Петков посочи няколко приоритета за „Продължаваме промяната“ в 48-ото Народно събрание:

  • създаването антикорупционна комисия с разследващи функции
  • въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор
  • увеличаване на минималанта работна заплата на 50% от средната, считано от 01.01.2023 г. или 860 лв.
  • увеличаване на пенсиите с 20%
  • нова дефиниця за енергийна бедност и две тарифи за ток, вода, газ и парно на база на консумация
  • вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца с 50%
  • таван за цената на тока за българския бизнес до 250 лв. на мегаватчас
  • таван за цената на природния газ за българския бизнес до 300 лв. на мегаватчас

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи избирането на служебното правителство за редовно. Всички решения за по-нататъшните действия ще бъдат вземани след свикване на ръководните органи на партията, подчерта Петков.

От "Продължаваме промяната" няма да подкрепят покупката на нови американски изтребители F-16, докато България не получи вече платените.

„Ще се отнася до F-16, казахте че ще гласуваме с ГЕРБ. Ние имаме много различно виждане относно F-16, което го изразихме още като правителство. Ние казахме, че нито един лев на българския избирател не трябва да бъде даден, докато не пристигнат първите. Всеки опит да се прокарат през бюджета и всякаква друга форма, купуване на нови самолети, преди ние да сме видели първите които са купени, ще срещне нашия отпор“, каза Асен Василев.