Политика

Станимир Илчев: Сигурността трябва да бъде абсолютен приоритет на всички партии

От Euronews България Euronews България

Трябва да сме добре въоръжени, подготвени и единни по отношение на изискванията на текущата ситуация. Дори темата за съставяне на правителство на мен ми изглежда като вторична спрямо темата за сигурността. Сигурността на България трябва да бъде абсолютен приоритет на всички.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Станимир Илчев. Той е журналист, бил е депутат от НДСВ в два парламента, както и евродепутат.

„Естествено че сме застрашени. Поради липсата на диверсификация бяхме застрашени от пълна липса на газ. Поради липсата на демографска и социална политика бяхме и оставаме застрашени от изтичане на хора и от демографска катастрофа. Поради липсата на смели инвестиционни проекти бяхме и оставаме застрашени от една икономика, която ту скърца, ту не скърца, но общо взето не вдига стандарта на българите и България остава на последно място в ЕС“, посочи той някои от рисковете за сигурността на страната.

„Нашите военновъздушни сили се нуждаят от модернизация“, категоричен е Илчев.

Пречи ни манталитетът. Нерешителност, продиктувана от някои исторически травми и сътресения, както и илюзии, които все още не сме изживели.

По думите на Илчев от 2004 г. насам България се намира едновременно в опасност и в състояние на защитеност.

Според бившия евродепутат излъчването на правителство сега е по-трудно от времето, когато се съставяше тройната коалиция през 2005 г.

„Трябва да си дадем сметка, че едно правителство беше за първи път свалено с вот на недоверие, за което допринесоха хора от самото правителство“, подчерта Илчев и допълни, че преговорите ще протекат трудно, ако изобщо започнат.

„Соломон Паси е най-добрият математик сред политиците най-добрият политик сред математиците. В комбинация с президента Плевнелиев ще играе още по-значима роля, тъй като Плевнелиев е склонен към състояние на екзалтация и импулсивност, докато Соломон е привърженик на хладнокръвните, системните, методически, обмислени ходове. Обаче вече започнаха постепенно да ги стигматизират“, коментира актуалната политическа ситуация той.

Илчев е на мнение, че сега България е решително по-близо до присъединяване към Шенгенското пространство.

„Забелязах, че само двама в Европарламента от миниатюрната група „Идентичност и демокрация“ са се изказали остро срещу България. Нидерландската позиция според мен е смекчена, но те няма да го афишират още сега. Чешкото председателство е силно мотивирано да помогне на България и Румъния и мисля, че Съветът през декември би могъл да ни даде зелена светлина за Шенген“, отбеляза той.

Целия разговор вижте във видеото.