Е-кономика

Е-кономика, 04.10 с Адриан Николов и Даниел Василев

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

В първата част на предаването гостува икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. Гостът коментира последните демографски данни за страната и …



“Има едно интересно разминаване между предварителните и окончателни данни от преброяването. Според окончателните данни се оказва, че дори София е загубила част от населението си. Което означава, че можем да наблюдаваме едно икономическо сближаване на областите в страната.“



Според госта ако сме в ситуация на бързорастящо население то като страна бихме могли да си позволим да имаме производство базирано на повече ръчен труд и по-малка добавена стойност. 



“Всеки човек ще ни е важен в близко бъдеще няма как да си позволим да имаме шивашки фабрики например. А най-бързо обезлюдяващи са слабо развитите региони. Ще бъдем в парадоксална ситуация, където ако не искаме икономическа пустиня в страната ни, ще трябва да привличаме най-високопроизводителните бизнеси в най-слабо развитите региони в страната ни, където хората са най-малко подготвени за такова производство.”



Николов също коментира и връзката между ръста на цените на производител и индексът на потребителските цени. 



Във втората част на предаването гостува главният икономист на Tavex - Даниел Василев. Той коментира втората най-голяма икономика на европейския континент - Англия и защо кредитният рейтинг на страната се влошава. 



“Великобритания беше първата страна, която се обяви за победена от инфлация, и заявиха че очакват рецесия още в края на годината. В този отрязък се натрупаха много проблеми за страната, високият долар и паундът почти се изравниха, а облигациите увеличиха своите лихви - което означава, че са смятани за по-рискови.” 



Според госта, пенсионните компании са били длъжни да продават облигации, за да избегнат фалит.  Василев определя, че решението на новия премиер на Великобритания - Лиз Тръст за понижаване на данъците по принцип може да се тълкува добър ход за икономиката. 



“Рязането на данъци и обещанията за енергийни помощи означава неплатежоспособност за Великобритания. Но Англия има висок бюджетен дефицит и всичко това означава завързване ръцете на управляващите. Единственият изход е печатане на пари, което е лош сигнал за инвеститорите”. 



Експертът споделя и че много страни от Европа се намират в същата ситуация както Великобритания. 



В предаването беше разгледан и казусът с Унгария. Редица театри в страната затварят врати и орязват програмата за зимния сезон заради високите режийни разходи. Повече по темата и целите разговори гледайте във видеото.