Европа

Еврокомисията предлага общо договаряне на доставките на газ в ЕС

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Очаква се днес ЕС да постигне съгласие по новите санкции срещу Русия, предложени от Европейската комисия. Поводът са така наречените референдуми в Украйна, свикани от Москва, както и заради обявената от Кремъл мобилизация. В навечерието на срещата на европейските лидери в Прага, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще предложи общо договаряне на доставките на газ и преговори за по-ниски цени със сигурните доставчици.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи зимния енергиен план на ЕС, тъй като войната в Украйна застрашава енергийните доставки на целия континент. Тя заяви, че войната е навлязла в "нова фаза", и заяви, че Блокът ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

В речта си на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург фон дер Лайен обвини руския президент Владимир Путин, че "третира стотици хиляди млади руснаци като пушечно месо" след неотдавнашната мобилизация на войските, и разкритикува анексирането на четири региона в Украйна.

 

Путин използва енергията като оръжие. Войната в Украйна е причинила на държавите - членки на ЕС, икономически и социални трудности. Тя поставя тежко бреме върху нашите граждани и върху икономиката. На нашия единен пазар виждаме по-специално повишаването на цените на енергията и на газа и електроенергията, което води до намаляване на покупателната способност.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

В отговор на това тя представи енергиен план за "устойчивост". Държавите-членки на ЕС трябва да използват "съвместни обществени поръчки" при закупуването на газ след зимата, за да се предотврати възможността страните "да се надпреварват взаимно на световния пазар и по този начин да повишават цените".

 

Ще разполагаме с ключови инструменти, за да се справим през зимата. Това е съхранението на газ и спестяването за съвместно закупуване на газ, това е нашата платформа. За да се отървем от хватката, която руснаците имат върху нас чрез изкопаемите горива, това са нашите споразумения с други приятели за преразпределяне на извънредните печалби, за подпомагане на нуждаещите се и за инвестиране в бъдещето на устойчиви енергийни доставки. И това е repower EU.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Фон дер Лайен уточни, че от началото на войната на Русия в Украйна, ЕС е намалил употребата на газ с 10 на сто.

Делът на руските газови доставки е бил сведен от 41% през февруари до 7,5% днес. Европейските газохранилища са запълнени до 90 на сто, посочи тя.

Тя коментира и подозренията за "саботаж" на газопровода "Северен поток", след като подводни взривове с участието на няколкостотин килограма експлозиви повредиха тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на четири места край бреговете на Южна Швеция и Дания и доведоха до огромни изтичания на метан в международни води в Балтийско море.