Добро Утро, Европа

Посланикът на Азербайджан: България ще получава газ, договорите не се нарушават

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

"България ще получава  обещаното количество природен газ от Азербайджан и в бъдеще, доставките са постоянни и договорите не се нарушават." Това увери в студиото на „Добро утро, Европа“ посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов. „Страната доставя вече 17 години газ и петрол на европейския пазар и е доказала себе си като надежден партньор“, категоричен е посланикът.

Ето какво още каза той:

През 2013 година беше подписан договор за доставка на азерски газ в България за период от 25 години. Азербайджан пое ангажимента за доставка на 1 мрлд. куб. м. газ за България. Но поради забавянето на изграждането на интерконектора България не можеше да получи пълното количество газ. Всъщност, азербайджанският газ е на българския пазар от 31 декември 2020 година. А вече след стартирането на връзката България ще получи пълното количество газ. България получава ежедневно 2.6 млн. куб. м. газ, което означава, че до края на годината ще получи повече от 400 млн. куб. м.

Имаше искане от страна на България да бъдат увеличени тези количества. Тези въпроси бяха повдигнати към президента на Азербайджан, докато беше в България. Има някои препоръки към някои държавни агенции в Азербайджан, за да може да се достави това пълно количество. Азербайджан ще направи всичко възможно да достави на България колкото е възможно по-големи количества газ, защото ние имаме стратегическо партньорство.

Мога да кажа, че южният газов коридор също принадлежи на руски компании и „Лукойл“ е част от консорциума, който доставя азербайджански газ. Но този проект е иницииран от Азербайджан. Имаме 3500 километра от коридора, не се съревноваваме с Русия. Когато говорим за азербайджански газ, не говорим толкова за допълнителни количества, колкото за един алтернативен път за доставка на газ.

До този момент няма определена реакция на официална Москва. Ние правим всичко възможно да доставяме газ на нашите партньори.

 

Цялото интервю вижте във видеото.