Euronews Уикенд

Италия без доставки на руски газ заради спрян транзит през Австрия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Доставките на руски газ в Италия са били спрени в събота заради спрян газов транзит през Австрия, а в същия ден снабдяването в Молдова от "Газпром" намаля с 30%. Междувременно стана ясно, че е спрян течът на газ от "Северен поток 2", а по новия тръбопровод "Балтик пайп", който свързва Норвегия и Полша, за първи път потече синьо гориво.

Дневните доставки на руски газ за Италия през Австрия са били преустановени за събота. Снабдяването през входната точка в Тарвизио е нулево, съобщиха по-рано от италианската енергийна компания "Ени".

В свое изявление от "Газпром" посочиха като причина за това спрения газов транзит през Австрия за 1 октомври заради регулаторни промени. Австрийският мрежов оператор е отказал да потвърди заявените количества синьо гориво за деня.

В същия ден Джорджа Мелони, която е на път да стане новия премиер на Италия, обеща да постави националните интереси в областта на енергетиката на първо място в работата си.

 

Казахме, че ще имаме много проста концепция - не безпокойте тези, които искат да произвеждат, не безпокойте тези, които искат да забогатяват, не безпокойте тези, които създават работа, тези, които искат да наемат хора.

Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя"

Отново в събота от Молдова обявиха, че доставките на руски газ за страната са намалели с 30%. Като причина за това вицепремиерът Андрей Спъну посочи технически проблеми и уточни, че Молдова ще поиска количествата отново да бъдат увеличени. 

Междувременно стана ясно, че налягането в "Северен поток 2" е стабилизирано и от тръбопровода вече няма теч на газ. Дания, Германия и Швеция ще проведат съвместно разследване по случая.

А в събота за първи път газ потече по тръбопровода "Балтик пайп", който свързва Полша с норвежкия шелф през Дания. Първоначално той ще работи с около 35% капацитет, като в първите дни по него ще тече датски газ. От 2023-та се очаква капацитетът на газопровода да достигне 10 млрд. куб. м годишно. Официалната церемония по откриването на "Балтик пайп" се състоя по-рано през седмицата в Полша.