Европа

Генералният директор на МААЕ на посещение в Киев и Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще посети тази седмица Киев, а след това ще отпътува за Москва. Там Гроси ще продължи консултациите за споразумение и скорошно въвеждане на зона за ядрена безопасност и сигурност около Запорожката атомна централа, се съобщава в изявление на агенцията, публикувано в Twitter.

Стъпката идва няколко дни след като Русия освободи директора на централата, след като той бе арестуван миналата седмица със завързани очи.

 

Както знаете, съм на път за Киев. Ще работим по защитата на атомната електроцентрала в Запорожие, трябва да работим по това светкавично. Най-важното за г-н Мурашов е, че е освободен, свободен е и се е върнал при семейството си.

Рафаел Гроси, директор на Международната агенция за атомна енергия

След визитата си в Украйна, в края на тази седмица директорът ще пътува и до руската столица Москва.
Украйна обмисля да рестартира централата, която е най-голямата в Европа, след като миналия месец спря последният си шести реактор, тъй като наближаващата зима в страната може да повреди оборудването й за безопасност.

При ракетен обстрел в района на Запорожската ядрена електроцентрала бяха разрушени къщи, училище и обществени сгради, съобщиха украинските власти.

А в бомбоубежищата в Киев се доставят йодни таблекти.