Политика

Политолог: ПП и ДБ няма как да обяснят на избирателите си коалиция с ГЕРБ

От Euronews България Euronews България

Може би в предстоящия парламент вероятно няма да бъде възможна друга коалиция, освен някаква около ГЕРБ. В този смисъл, изявлението на Борисов от днес е логично. 

Това заяви за Euronews Bulgaria политологът Ивайло Илиев. 

Според него въпреки отправените от Борисов предложения за приемане на бюджет на Асен Василев и съдебна реформа на "Демократична България”, тези две партии как няма по никакъв начин да обяснят евентуална коалиция с ГЕРБ. 

“Ако бъде отказана тази заявка за евроатлантическа коалиция, най-вероятно ще се стигне до втори мандат”, посочи Илиев и оцени реакцията на “Продължаваме промяната”, че ще бъдат конструктивна опозиция, като прибързана.

В парламента вече е и партията на Стефан Янев. Моето впечатление е, че той запази добри взаимоотношения с президента. Не сме чули критики помежду им. Имам такова очакване, че ако се стигне до трети мандат, той да бъде в ръцете на “Български възход”.

Според политолога ако се стигне до третия мандат най-вероятно ще бъде предложен кабинет на националното съгласие и с определени приоритети, вместо коалиционно управление. 

По думите на Илиев ГЕРБ остава партия без ясни партньори, заради неизчистения им имидж пред другите партии. 

“Борисов можеше да се оттегли точно днес с този брифинг, но тази заявка остава в историята, поне за времето на този парламент”, коментира политологът. 

Той изрази надежда в настоящото 48 Народно събрание страстите да отстъпят на здравия разум.  

“Надявам се диалогът да се подобри. Нека си признаем, че партията, която взривяваше диалога в предните три парламента, вече не е част от него. Партията, заради която също си отиде предишното управление. Поради това смятам, че към момента диалогът има реалната почва, върху която да бъде подобрен до степен да даде резултати”, допълни Илиев.

Целия разговор вижте във видеото.