Политика

Антоан Николов: Всички се опитват да прехвърлят горещия картоф на ГЕРБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Резултатите от изборите, като че ли събуждат повече въпроси, отколкото да ни дават отговори. Имам притеснение, че трудно ще се направи стабилно управление. Изявленията на част от партийните лидери говорят в тази посока.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Антоан Николов, бивш зам. председател на СДС-София и бивш председател на СОС.

Близо до нас се води война, която става все по-сериозна. Режимът на Путин дори ни заплашва с ядрено оръжие. Инфлацията и енергийната криза, която също чука на вратата са ясни. В тази тревожна обстановка за цялото общество, политиците дават все по-лоши сигнали.

Нищо не им пречи да седната на една маса. Въпросът е дали могат да преодолеят егото си. Ние все повече и повече се разделяме като общество.

Този изборен резултат предполага коалиционно управление. За съжаление много се разми цялото политическо пространство. Нямаме ясно структурирано ляво и дясно. Прави ми странно впечатление една любов, която в момента усещаме между формации като „Да, България“ с БСП. Иван Костов обясняваше колко се е променила Корнелия Нинова и БСП в момента. Излиза, че било по-добре да се направи коалиция с тях, отколкото с ГЕРБ и Бойко Борисов, които са членове на ЕНП, заедно с ДСБ. Това е една политическа шизофренност. Нещо, което не е нормално. Всъщност за десницата, доколкото е останала, Корнелия Нинова е един прекрасен избор, защото тя така води БСП, че отива на четвърто-пето-шесто място и постепенно се маргинализира.

Усещането за несигурност ще продължи. Всички се опитват да прехвърлят горещия картоф към Бойко Борисов и ГЕРБ. Преди минути Христо Иванов каза, че и той по никакъв начин не би направил коалиция с ГЕРБ.

Вижте цялото интервю във видеото.