Политика

Какво казаха политическите лидери – обзор от гласуването

От Euronews България Euronews България
Cover Elections2022

Традиционните послания за стабилност, просперитет и благоденствие се чуха от повечето политически лидери, които още до обяд упражниха правото си на глас.

Наред с това обаче се чу и една песимистична прогноза – на Ахмед Доган.

 

Бъдещето няма да е розово.

Ахмед Доган пред "Дневник"

Традиционно часът и мястото за гласуването на Доган не бяха оповестени предварително, но пресцентърът на ДПС излъчи гласуването на почетния председател във фейсбук.

Държавата да остане на евроатлантическия си път и „разумът да надделее“ си пожела лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отново изрази готовност партията му да води преговори за съставяне на правителство и призова политиците да не продължават „да се водят от егото си“, а да се съобразяват с хората.

 

Светът е война, трябва ясно позициониране. При този фарс на референдумите България трябва да бъде много ясна и категорична. Тогава и руснаците повече ще ни уважават.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

Boyko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС

По-лаконичен бе съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Днес ясната коалиция, която ще направим, е коалицията с българския народ. Вярвам, че всички българи ще направят избора да продължим напред към една просперираща, можеща България.

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"

Kiril Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

Просперитет, сигурност и спокойствие във всеки дом си пожела и Корнелия Нинова.

 

„Гласувах за стабилно управление, което да отвори мощен щит пред кризата. За ред и правила, в които законът е еднакъв за всички и няма богопомазани.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Ninova BGNES Снимка: БГНЕС

Тя отхвърли възможността за следизборни съюзи с ГЕРБ и ДПС. БСП според нея обаче трябва да бъде в следващото управление, защото „ще има нужда от социална партия в кризата“.

В управлението се видя и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, след като гласува.

 

На страната й трябва управление, но не какво да е, а истинско, смело, реформаторско управление. Това е напълно възможно, колкото и положението да изглежда сложно.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Hristo Ivanov BGNES Снимка: БГНЕС

За възстановяване на демокрацията и диалога, които „отсъстват повече от десетилетие“, се обяви пък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Не може в 21 век, докато презумпцията за невинност действа, една част от гражданите да ги третираме като престъпници“, добави той. Карадайъ не конкретизира какво има предвид, но вероятно визира случая със задържания активист на партията Алтънай Халил от Кърджалийско за търговия с гласове.

 

Karadajy BGNES Снимка: БГНЕС

Изненади в изборните резултати очаква лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него е належащо или „България кардинално да промени своя път“, или „Бог да я пази“. Според Костадинов следващото правителство трябва да се ангажира „само с националните интереси“ на страната и да не взема отношение към чужди военни конфликти.

Kostadinov BGNES Снимка: БГНЕС

„Всичко в името на националния интерес“ е и мотото на Стефан Янев, след като гласува. Той очерта трите основни стълба на политиката, която „Български възход“ ще води – сигурност, справедливост, благоденствие.