Политика

Радев: Гласувах за ефективни институции

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре.“ Това каза президентът Румен Радев, който гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” - район „Слатина”.

 

Ето какво още каза той:

Призовавам всички български граждани да излязат и гласуват; да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас, и да не оставят никой друг да решава вместо тях. Защото изборите са право, но са и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България. Отговорност към себе си, към своите близки, и към бъдещето на България.

Аз се надявам наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват, каза още президентът.

Знаем, че няма да бъде лесно - все по-трудно се съставят правителства. И тук сблъсъкът е между две тези: правителство на всяка цена, което ще е неустойчиво в средносрочен план, и отстояване на принципите на начертаните червените линии на самите партии, което пък води до размиване на тяхната политическа физиономия. Така че се надявам да се намери разумният баланс.

 

На въпрос на северномакедонски журналист относно евеннтуално увеличение на износа на електроенергия за РСМ, Радев отговори следното:

България е основен износител на електроенергия в региона и имаме готовност да увеличим износа си за РСМ. Разбира се, това ще стане в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар, и интересите на българските граждани и бизнес.

Затова с президента Пендаровски, и с Фон Дер Лайен обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово РСМ така, че да се избегне евентуална криза в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на страната.

Това зависи и от ЕС, и от това РСМ да направи необходимите заявки за това.

Политическите разговори между двете страни се провеждат в нормална атмосфера на взаимоотношения, в отношения на приятелство. Изключително е важно вътре в самата РСМ да се разбере, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти трябва да тръгне въможно най-скоро - това е гарант за ускоряване на европейската интеграция на РСМ. Нека напомня, че същинските преговори за членство съгласно Преговорната рамка не са започнали. Те ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята Конституция. Така че това трябва да е много ясно.

Също така, ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен. Очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото.