Euronews Уикенд

България избира: Започнаха изборите за 48-мо Народно събрание

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Журналист

Започнаха изборите за 48-мо Народно събрание. Изборният ден стартира точно в 07:00 сутринта, почти в цялата страна, с малки изключения. Гласуването продължава до 20:00 часа.

Изборният ден започна в цялата страна в 7 ч. В София първите гласуващи в столичното 119-то училище дойдоха минути след този час.

В две от секциите в училището не се явиха членове на комисии. В 27-ма секция има две машини за гласуване, тъй като избирателите са над 800.

 

Всички членове без един се явиха, но това не е проблем за започване на изборния ден. Това е нормално общо взето при всички комисии, може някой да закъснее малко. - Имате ли готовност за реакция, ако някоя от машините се повреди. - Разбира се имаме готовност за реакция, имаме дежурни техници които са на наше разположение.

Стойчо Милев – председател на 27-ма секция в 119-о СОУ в София

28 политически формации се борят за вота на избирателите. Секциите в страната са близо 12 хиляди. И на тези избори някои останаха изненадани, че секцията им е сменена.

 

Случва се, че нашият блок го няма записан в нито една от секциите. - Не проверихте ли преди това къде сте разпределени? - Не, 32 години все е тука и никога не ми е хрумвало да проверявам.

Любен Гуляшки – избирател

По списъци, право на глас имат 6 602 990 души. Изборният ден продължава до 20:00 часа, с възможност за удължаване до 21:00, ако има опашки от желаещи пред секциите.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.