Политика

Парламентарни избори 2022 - в числа, пари и проценти

От Euronews България Euronews България
Cover Elections2022

Четири поред парламентарни избора за 18 месеца. През последната година и половина българският политически елит постави своеобразен рекорд по експресно „изразходване“ на Народното събрание.

Днес избираме 48-ия поред парламент и неговите 240 нови обитатели.

И макар демокрацията да няма цена, политическата криза има - тя е общо 316 милиона лева.

Толкова струваха на данъкоплатците последните 4 проведени парламентарни и един президентски избора, сочи сметката от официалните приети бюджети за всеки един от тях в Министерския съвет. 3 от тези 5 избора бяха извънредни.

А днешните по официална информация струват на държавата 70,5 милиона лева.

С тях се покриват всички разходи по организацията на гласуването у нас и в чужбина. За вота днес бяха разкрити 11 636 изборни секции в страната и 755 зад граница, предназначени за общо над 6 милиона и половина гласоподаватели.

Те могат да упражнят правото си на глас за депутати чрез 11 013 машини за гласуване. По закон вотът у нас вече е изцяло машинен, но все пак има изключения. Хартиената бюлетина остана в малките населени места с до 300 гласоподаватели, както и на специални места като домове за възрастни хора, болници, кораби. С хартия ще се гласува и в големите изборни секции, ако машината там се повреди.

Но дори и всички машини да се повредят едновременно, изборите няма да пропаднат, защото е предвидена хартиена резерва за всеки избирател. Така бяха отпечатани общо 7 963 400 хартиени бюлетини.

В тях фигурират номерата на 28 партии и коалиции. И на общо 6624 кандидати за народни представители.

Това означава, че за едно депутатско място се състезават 28 души.

От тях жените са малко над 40%. Общият брой дами в кандидатските листи е 1954, а на мъжете - 4670.

Близо 60 000 бяха подадените заявления за гласуване в чужбина. Традиционно най-големият интерес към тях дойде от Турция – 28 000 български граждани са заявили предварително, че желаят да гласуват там.

Изборният ден започва в 7 и приключва в 20 часа. Ако след този час все още пред секцията има желаещи да гласуват избиратели, той може да бъде удължен, но не по-късно от 21 часа.

17 български и 4 международни организации са се записали като наблюдатели в ЦИК, за да следят честността на вота през целия изборен ден.

 

За началото на изборния ден вижте във видеото: